Bine ai venit in lumea minunata a parintilor. O lume plina de emotie, dar si de mult stres. Trebuie sa ai multe intrebari… Daca te intrebi cand copilul tau va incepe sa-si doreasca sa se joace, ai ajuns la locul potrivit. Indiferent daca incep sa se joace cu un carucior de papusi sau incearca sa te imite, exista multe moduri in care micutul tau ar putea incepe sa se joace cu jucariile.

Cand incep copiii sa se joace cu jucariile?

Exista etape pentru un bebelus, dar cand vine vorba de joaca, fiecare nou-nascut o va face la timpul sau. Incepand cu aproximativ sase luni, copiii incep cu adevarat sa exploreze lumea din jurul lor cu imagini, mirosuri, atingere si sunete.

Desi copiii nu incep sa se joace decat dupa sase luni, nu este nimic rau in a prezenta jucariile unui copil devreme. Pe masura ce timpul lor de joaca progreseaza, bebelusii invata rapid si coordonarea lor mana-ochi se imbunatateste enorm. Acest lucru le permite sa se joace cu mai multe jucarii interactive, cum ar fi papusile interactive.

De ce este important jocul?

Jocul este o parte vitala a dezvoltarii. In timp ce primele sase luni sunt inca putin neclare pentru un sugar, jucariile sunt grozave pentru copii pe masura ce se dezvolta, deoarece fiecare copil are o abilitate diferita pe care o imbunatateste.

Jucariile cu sunet, jucariile atarnate si jucariile cu diferite texturi (jucarii senzoriale) joaca toate un rol in modul in care bebelusul tau experimenteaza lumea si cat de repede se obisnuieste cu alte simturi.

Sa ne uitam la diferitele varste, la ce te poti astepta de la copilul tau si cum il poti ajuta sa se dezvolte.

Nastere pana la o luna

Pentru un nou-nascut, totul este nou-nout, deoarece experimenteaza viata pentru prima data. Cand va prezentati bebelusului jucariile, este bine sa tineti cont de acest lucru.

Vederea
Bebelusul tau este miop in primele luni, ceea ce inseamna ca poate vedea doar aproximativ 25 cm in fata lui. Vederea lor lunga se dezvolta pe masura ce cresc. Daca doriti sa prezentati jucariile in aceasta etapa, va trebui sa le tineti pana la fata bebelusului. O jucarie cu culori stralucitoare sau sunete ciudate este excelenta pentru a-ti mentine copilul interesat.

A face mutre amuzante
Expresiile tale faciale joaca un rol important aici. Este important sa zambesti, sa razi si sa faci mutre amuzante, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu reactiile tale. Expresiile faciale, impreuna cu tonul vocii, ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si sa recunoasca diferite emotii. S-ar putea sa para devreme, dar ei incep si raspund la multe in primele luni. La urma urmei, ei observa tot ceea ce faci.

Atingerea fizica
In ceea ce priveste atingerea, bebelusul tau va avea o prindere palmara care il va face sa apuce totul, in special parul tau. Asigura-te ca iti ti parul legat pe spate daca nu doresti ca copilul sa traga si sa traga de el.
Prinderea este extrem de stransa si este posibil sa nu reusesti sa desprinzi mainile copilului fara sa-l manevrezi serios.

Sunete
De asemenea, auzul se dezvolta rapid. Pentru ati ajuta copilul, de ce sa nu pui muzica sau pur si simplu sa vorbesti frecvent cu copilul tau? Ei vor incepe sa se familiarizeze cu anumite fraze si sunete noi. O jucarie zornaitoare sau o jucarie care scartaie viu colorata sunt alegeri excelente pentru a incepe sa-ti lasi copilul sa exploreze sunete interesante.

Doua pana la patru luni

In aceasta etapa, bebelusilor inca le place sa se joace cu jucariile nou-nascutilor, dar cu o usoara diferenta – copilul tau tine singur jucariile.

Incurajeaza independenta
Pentru a se adapta la dezvoltarea copilului mutati jucariile suspendate pe un covoras de joaca, astfel incat copilul sa poata interactiona liber cu ele. Un covoras de joaca este o idee grozava pentru a primi noile jucarii si activitati care ar putea deveni dezordonate. Covorasul are culori si texturi pentru a promova simturile vizuale si tactile. In plus, de obicei are deja instalate jucarii agatate precum o oglinda sigura pentru bebelusi, care este intotdeauna amuzant sa-l vezi pe micutul tau chicotindu-se singur!

Sfat de top: incepe cu jucariile rosii, deoarece este prima culoare pe care o va recunoaste copilul tau!

Intre doua si patru luni, copilul ar putea dori sa manevreze jucariile singur. Il poti ajuta de la inceput prin a-i arata cum sa tina obiectul. Cand jucaria scoate un sunet, il ajuta pe copil sa inteleaga cauza si efectul,

Patru pana la sase luni

Aici lucrurile incep sa devina distractive. Intre patru si sase luni, coordonarea mana-ochi a bebelusului incepe sa se dezvolte, ceea ce inseamna ca poate incepe sa treaca jucariile de la o mana la alta.

Dentitie
In plus, incep sa ridice jucariile la gura mult mai usor. Orice poate ajunge un bebelus va ajunge probabil la el in gura, asa ca aveti mare grija sa lasati lucrurile in jur. Daca scapati ceva care ar putea fi periculos, asigurati-va ca il ridicati!

A cumpara copilului tau jucarii de dentitie este intotdeauna o idee buna si sigura. Acelasi lucru este valabil si pentru jucariile de culori deschise, nu intunecate, deoarece ii este mai usor sa gaseasca o jucarie pe care ar putea-o fi pierdut-o.

Jucariile cu texturi multiple si jucariile cu sunet sunt perfecte pentru aceasta varsta. in plus, o jucarie care raspunde la atingere cu sunet ajuta si mai mult pe parcursul lectiilor cauza-efect. Arata-i copilului tau cum functioneaza si apoi lasa-i sa-si dea seama; asta construieste independenta.

Legaturi cu jucarii de plus
Cu totii avem o jucarie preferata din copilarie, asa ca asigura-te ca copilul tau o gaseste pe a lui! Legatura cu o jucarie poate ajuta, de asemenea, copiii sa inteleaga impartasirea, jocul de rol si alte elemente de comunicare, deoarece folosesc jucaria ca un prieten fictiv.

De la sase luni pana la un an

Se intampla multe in aceasta faza a vietii bebelusului tau. El va incepe sa stea in fund, sa stea in picioare, se va tari si poate chiar va merge (sau ar trebui sa spunem ca se poticneste). Va dobandi o noua perspectiva asupra jucariilor cu care se joaca.

Fii cu ochii pe articole
In general, totul devine o jucarie intr-o oarecare masura, inclusiv lucruri precum telecomenzi, ziare, perne, perdele, oale – orice va puteti gandi. Daca aveti obiecte importante prin preajma, puneti-le deoparte pana cand copilul este suficient de mare pentru a nu ciupi totul.

Jucarii de rostogolire
Va recomandam sa introduceti jucarii care se pot indeparta, cum ar fi o minge sau ceva cu roti, pentru a-ti incuraja copilul sa alerge dupa ea. Un exemplu grozav este sa le oferi un carucior sau un carucior de papusi pentru copii mici odata ce implinesc 18 luni.

Puteti incerca, de asemenea, jucarii care incurajeaza statul in picioare, cum ar fi niste inele de stivuire sau o masa de activitati cu jucarii super distractive, asta pentru a-l impinge sa stea putin mai mult in picioare si a-l ajuta sa isi dezvolte mobilitatea.

La ce sa fii atent cand bebelusii incep sa se joace

Iata cateva lucruri de retinut atunci cand cumparati jucarii pentru bebelusi:

* Gaseste contraste mari de culoare si model – Bebelusul tau poate vedea alb-negru doar in primele opt saptamani, asa ca cu cat mai indraznet, cu atat mai bine.

* Obtine jucarii cu diferite texturi pentru a stimula simtul tactil (saltele de joaca).

* Incearca sa gasesti jucarii cu sunete blande care sa nu-ti sperie bebelusul (zdranganii, clopoteii si scartaituri).

* Jucariile care se rostogolesc ajuta la dezvoltarea vizuala si a motilitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *