Desi pare greu de crezut, in primele luni de viata ale bebelusului se pot face multe activitati impreuna cu el. Micile jocuri pe care le improvizati, anumite gesturi sau ritualuri nu numai ca-l vor distra, dar il vor ajuta semnificativ in procesul de dezvoltare fizica si psihica.
Ce se intampla cu bebelusul intre 3 si 6 luni?
Incepand cu varsta de 3 luni bebelusul devine din ce in ce mai puternic si mult mai interesat de ceea ce se intampla in jurul sau. El este in plin proces de cunoastere a propriului sau corp, dar si de descoperire a universului care-l inconjoara.
Progresul in dezvoltarea sa este vizibil. Daca la 3 luni nu sta in sezut si tine capul sus cand este ridicat sau doar tine obiectele, la 6 luni deja sta in sezut, apuca obiectele, imita sunete sau expresii faciale.
Aceasta evolutie ti se datoreaza in mare parte si tie. Interactiunile cu el nu se rezuma doar la a-l schimba de scutece sau a-i da de mancare. Trebuie sa-i vorbesti, sa-i canti si chiar sa-i citesti micutului. Cu mici joculete il vei ajuta sa-si dezvolte si abilitatile motorii fine si echilibrul.
Ce activitati poti face impreuna cu bebelusul tau?
Stimuleaza-i mainile si picioarele apropiindu-ti fata, astfel incat sa te poata atinge, sa te recunoasca si sa-ti invete treptat trasaturile.
Canta-i un cantec de leagan sau alta melodie in timp ce ii misti bratele sau piciorusele, astfel ii stimulezi miscarea si il ajuti sa-si intareasca muschii.
Joaca-te cu bebelusul si o cu jucarie zornaitoare, astfel incat sa poata identifica de unde vine sunetul si sa-l caute.
Jocurile din cada le plac mereu! Ele stimuleaza miscarea,dar il distreaza, facandu-l sa rada iar ca efect secundar…necesita un mop dupa!
Incearca si jocurile de imitatie, provocandu-l pe bebe sa te imite, atat prin sunete, cat si prin miscari.
Ofera-i jucarii pe care le poate explora si investiga in siguranta, precum salteluta de activitati. Pentru a se bucura de ele va fi nevoit sa se deplaseze, sa se intinda sau sa-si intinda bratele.
Ofera-i obiecte din materiale si texturi diferite care fac zgomot atunci cand sunt manipulate. Ai la dispozitie diverse jucarii sau carti de activitati.
Incearca impreuna cu el si jocul de a da si de a lua. De asemenea, poti incepe sa treci un obiect dintr-o mana in alta, provocandu-l astfel sa te imite. Isi va dezvolta astfel si abilitatile motrice fine, dar si coordonarea.
Bebelusii iubesc si jocurile cu umbre! Folosind o lanterna si cu luminile stinse, te poti juca cu micutul facand forme cu mainile tale si proiectandu-le pe perete. Sau poti incerca lampa de veghe care proiecteaza pe perete imagini.
Exploreaza si modalitatile acestea prin care il ajuti sa se dezvolte intr-un mod placut.