Cu siguranta te-ai gandit, citind titlul, ca nu se poate: ca nu te poti juca cu un copil atat de mic… si ai dreptate partial. Daca prin joc intelegi o cursa, facand figurine cu plastilina, este clar ca nu vorbim de acelasi tip de joc. Totusi, daca te gandesti la activitati care servesc la stimularea micutului tau si cu care amandoi va bucurati de timpul petrecut impreuna, atunci suntem pe aceeasi linie.

Avantajul de a dedica timp acestui joc delicat si emotionant de care ne bucuram de obicei cu nou-nascutii nostri este ca ii aduce mereu noi descoperiri bebelusului.

 

Leagana-te si da-i timp sa te urmeze cu ochii
Stand cu copilul in brate, misca-ti corpul tinand copilul nemiscat. Mergi incet ca sa te poata urmari (sau sa iti urmeze umbra in primele zile) cu ochii. Poate ca daca incerci la inceput nu va face nimic. tine minte insa ca vederea lui este departe de 100%. In primele zile vede doar umbre si cateva culori dincolo de alb-negru, dar vei observa cum, pe masura ce zilele trec, te urmareste.

Daca ii si canti sau ii vorbesti in timp ce te misti il vei ajuta sa te urmeze. In plus, vei verifica daca aude bine pentru ca vei observa cum ramane atent la sunete si uneori intoarce capul spre ele.

 

Jocul oglinzii
Dupa cum stim dragostea bunicilor pentru nepotii lor este enorma. Bunicile sunt cele mai fericite si nu ezita sa arate acest lucru, pentru ca netinand seama de cine este prezent, atunci cand sunt cu bebelusi, incep sa faca fete amuzante si zgomote. Este ceva pe care l-am incorporat in ADN-ul nostru si da, este mai frecvent la femei.

Este o modalitate de a stimula bebelusii nostri sa-si dezvolte abilitatile naturale. Acestea sunt primele interactiuni pe care bebelusul le va invata de la semenii sai si chiar daca pare incredibil, inca de mic va incerca sa le imite.

Cel mai usor va fi cu siguranta sa-ti scoti limba. Multi bebelusi isi scot limba usor cand te vad ca o faci. Mai tarziu, intre o luna si jumatate si trei luni, va incepe sa zambeasca, dar scotand limba va incerca sa faca acest lucru, si de multe ori va reusi).

 

Canta, canta si iar canta
Canta-i in timp ce faci diverse lucruri prin casa, dar canta-i si uitandu-te la el cand ai timp. Cu un bebelus acasa viata ta va fi foarte asemanatoare cu un musical si nu stii cat de mult il va bucura acest lucru. El te va studia cu atentie si vei observa cum iti invata trasaturile, incepe sa iti recunoasca fata, sa faca diferenta dintre tine si oamenii din jur.

 

Senzatii noi: Maseaza-l si lasa-l sa se bucure de apa
Corpul lui este o sursa inepuizabila de senzatii pentru el. Totul este nou, iar simtul tactil este surprinzator, care este, alaturi de auz, cel mai dezvoltat.

Mangaieri, sarutari, gadilaturi usoare sau contactul cu apa din cada vor fi distractia garantata pentru el. inca nu stie sa zambeasca sau, desigur, sa rada in hohote, dar in ochii lui vei vedea surpriza, emotia si uneori chiar si o oarecare ingrijorare in multe dintre aceste senzatii.

De la o varsta foarte frageda vei observa daca este mai mult sau mai putin lansat. Sunt copii care se sperie imediat ce li se prezinta o noua senzatie. Altii, in schimb, se bucura de aceste senzatii si le infrunta cu curiozitate. Joaca-te si tu pentru a-i descoperi personajul. Te va fascina.