O bicicleta de echilibru este o bicicleta fara pedale. Are cadru, furca, ghidon si roti, dar nu are transmisie (pedale, lant, pinioane). Pentru a merge inainte, copiii imping de pe pamant cu picioarele, ca Fred Flintstone.
Bicicletele de echilibru nu au stabilizatori (alias roti de antrenament). Copiii se stabilizeaza avand picioarele pe pamant, astfel incat sa isi dezvolte echilibrul si coordonarea fara a fi nevoie de stabilizatori. Cand sunt increzatori si pregatiti, pot trece apoi la varianta cu pedale.

De ce sa alegi o bicicleta de echilibru?

Inceperea devreme cu o bicicleta de echilibru poate avea numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului tau. Bicicleta de echilibru este conceputa pentru a ajuta copiii sa invete sa se echilibreze si sa conduca inainte de a trece la o bicicleta traditionala. Iata cateva modalitati prin care inceperea devreme cu o bicicleta de echilibru poate aduce beneficii dezvoltarii copilului tau:

Sigur si distractiv
Cand te simti in siguranta, devine distractiv! Inaltimea scazuta a seii, picioarele pe pamant si designul stabil fac din bicicleta de echilibru o introducere foarte sigura in ciclism.

Usor de folosit
Odata ce un copil merge pe jos, urcarea pe o bicicleta de echilibru este foarte intuitiva. Au inca picioarele pe pamant si pur si simplu se imping pentru a merge!

Dezvolta abilitatile motorii
Mersul pe o bicicleta de echilibru necesita ca copiii sa-si foloseasca abilitatile motorii pentru a echilibra si a vira. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea coordonarii si echilibrului lor, ceea ce poate fi benefic pentru alte activitati fizice ulterioare.

Creste increderea
Mersul pe o bicicleta de echilibru le poate oferi copiilor un sentiment de realizare si le poate spori increderea. Pe masura ce stapanesc abilitatile necesare pentru a merge cu bicicleta, vor deveni mai increzatori in abilitatile lor, care pot fi transmise in alte domenii ale vietii lor.

Incurajeaza jocul in aer liber
Mersul pe o bicicleta este o activitate distractiva care poate incuraja copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber. Ii poate ajuta sa dezvolte o dragoste pentru natura si o dorinta de a fi activi fizic, ceea ce este benefic pentru sanatatea si bunastarea lor generala.

Ciclism independent timpuriu
Studiile au aratat ca copiii care invata sa mearga pe biciclete de echilibru dezvolta un echilibru, forta si coordonare mai bune. De asemenea, s-a dovedit ca duce la ciclism independent mai devreme.

Care este cea mai buna varsta pentru a incepe pe o bicicleta de echilibru?

Cea mai buna varsta pentru a incepe pe o bicicleta de echilibru este de indata ce copilul merge si se potriveste cu bicicleta aleasa. Inceperea timpurie cu o bicicleta de echilibru poate avea numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului. Intervalul mediu de varsta este intre 18 luni si 3 ani, atunci cand un copil este pregatit din punct de vedere fizic si de dezvoltare sa inceapa.

Desi exista avantaje de a incepe cat mai devreme posibil, acestia se vor bucura in continuare de beneficii, chiar daca sunt putin mai marisori. Indiferent de varsta copilului o bicicleta de echilibru este un exercitiu grozav. Ii va imbunatati echilibrul, coordonarea si puterea, si trecerea la pedalat o sa fie mai usoara.

Cand un copil are 2 ani, este de obicei pregatit din punct de vedere fizic si de dezvoltare sa inceapa sa mearga pe o bicicleta de echilibru. Dar nu exista reguli stricte si rapide. Daca copilul tau are 18 luni si doreste sa incerce o bicicleta fara pedale, nu exista niciun motiv sa-l descurajezi. Ei pot tine bicicleta in pozitie verticala pentru a se sustine, pot sa sune la clopotel si astfel se obisnuiesc cu ea.

Cum sa alegi bicicleta de echilibru potrivita pentru copilul tau

Daca esti convins ca o astfel de bicicleta fara pedale este cea mai buna alegere pentru copilul tau avand in vedere toate avantajele mentionate mai sus, este important sa stii sa alegi bicicleta potrivita. Primul aspect este varsta copiilor. In acest sens, varsta la care copiii mici pot folosi astfel de biciclete este in principal de 2-3 ani.

Greutatea bicicletei este al doilea cel mai important factor de luat in considerare. Bicicleta ar trebui sa fie cat mai usoara posibil. Marimea bicicletei este, de asemenea, importanta pentru ca micutul tau sa poata pune picioarele pe pamant si sa controleze bicicleta. Nu in ultimul rand, materialele din care este fabricata bicicleta sunt importante.

O bicicleta cu cadru de magneziu usoara si durabila este cea mai buna varianta. In magazinul nostru bebei.ro avem biciclete fara pedale, care sunt foarte usoare, rezistente si foarte confortabile pentru cei mici.

Bicicletele de echilibru sunt concepute pentru a ajuta copiii sa invete sa echilibreze si sa conduca inainte de a trece la o bicicleta traditionala cu pedale. Cea mai buna bicicleta de echilibru de cumparat este cea care gaseste cel mai bun compromis intre cost, dimensiune, greutate, functie, si durabilitate.