Jucariile sunt esentiale in viata copiilor, deoarece prin intermediul lor, acestia isi cunosc mediul, isi dezvolta abilitatile si invata sa relationeze.

Jocul dezvolta abilitati mentale, stimuleaza invatarea si le permite sa experimenteze si sa descopere o lume a cunostintelor: forme, culori, texturi si dimensiuni. incurajeaza creativitatea si imaginatia si este o sursa nesfarsita de distractie.

In plus, jocurile dezvolta abilitatile motorii, echilibrul, coordonarea si controlul muscular si faciliteaza maturizarea a trei functii mentale de baza: asimilarea, intelegerea si adaptarea la realitate.

Jocurile pentru copii ii ajuta sa capete incredere, deoarece atunci cand se joaca ei sunt este centrul si protagonistul actiunii, si sunt capabili sa faca tot ce isi propun, precum si sa socializeze cu alti copii si adulti.

Jucariile le permit copiilor sa infrunte realitatea facilitand rezolvarea conflictelor.

Jucariile sunt un instrument foarte important, dar nu toate au acelasi efect. si depinde nu numai de utilitate, ci si de modul in care copilul il foloseste.

 

De la 0 la 6 luni
Jucariile indicate pentru aceasta etapa sunt cele care il ajuta sa-si descopere corpul si lumea din jurul lui.
Zornaitoarele, jucariile de dentitie, covorase de activitate etc. Sunt ideale pentru experimentarea cu sunete, culori, texturi si forme.

 

De la 7 la 12 luni
Jucariile de care are nevoie sunt cele care ii vor stimula miscarile si invatarea vorbirii. Bebelusul vrea sa exploreze si incepe sa recunoasca.

Mingile, masinile si jucariile in miscare, papusile si balansoarele sunt ideale.

 

De la 13 la 18 luni
In aceasta etapa, copilul a inceput sa mearga si invata despre o mare varietate de obiecte. Ii place sa stivuiasca cuburile si formele potrivite, totodata o sa ii placa foarte mult bicicleta si tricicleta evolutive.

 

De la 19 la 24 luni
La aceasta varsta, bebelusul vorbeste si intelege, isi dezvolta noi abilitati si incepe sa fie interesat de socializare. Ii place sa se joace cu cu apa si nisip.

Jucariile lor preferate, indiferent de sex, sunt arhitecturile din plastic, uneltele din lemn, masinile, camioanele si roabele. Fetita este, de asemenea, interesata de carucioare si papusi, precum si de jucarii de arta, cum ar fi vopsele, aluat si lut.

 

De la 2 la 3 ani
La doi ani trece de la bebelus la copil, etapa in care este mai constient de tot ce-l inconjoara, de alti copii si adulti, pe care ii place sa-i imite. Incepe jocul simbolic.

Bucatariile si toate jocurile de imitatie ale lumii din jurul lui il vor ajuta sa inteleaga, puzzle-uri si bicicletele, ii place si lui.

 

De la 3 la 6 ani
Jucariile indicate la aceste varste ar trebui sa permita copiilor sa dezvolte emotiile si consecintele jocului. Isi dezvolta creativitatea si il ajuta pe cel mic sa faca diferenta intre lumea reala si fantezie.
Le place sa simuleze situatii din viata de zi cu zi si sa implice alti copii si adulti in joc.