Multi parinti se simt pierduti atunci cand se confrunta cu dilema de a obtine jucariile potrivite pentru copiii lor. Cu atat de multe optiuni din care sa alegi, cumparaturile de jucarii devin rapid una dintre cele mai descurajante sarcini pentru parinti. Nu trebuie sa fie asa!
Indiferent daca copilul tau are 6 luni sau 3 ani, asigura-te ca ti cont de urmatoarele lucruri atunci cand cauti jucarii noi:
Siguranta trebuie sa primeze
Siguranta este primordiala. Evalueaza toate potentialele jucarii verificand pericolele legate de varsta. Aminteste-ti ca unele jucarii pot deveni nesigure intr-un mediu de grup. Incearca sa te gandesti la siguranta jucariilor ca la ceva care iti va permite atat tie, cat si copilului sa va relaxati si sa va distrati.
Cercetarile ne arata ca obiectele simple de joaca (cum ar fi mingi, blocuri, containere etc.) contribuie cel mai mult la dezvoltarea copiilor nostri, deoarece le trezesc creativitatea.
Afla ce il face atent pe copil
Cand alegi jucarii pentru copilul tau, incearca sa privesti dincolo de etichete. Doar pentru ca ceva este promovat ca fiind potrivit pentru varstele 6-18 luni, nu inseamna ca copilul tau de 1 an il va gasi distractiv. O jucarie buna este una care nu este nici prea simpla (deci nu ofera nicio provocare) si nici prea dificila (si, prin urmare, frustranta).
Petreceti ceva timp observandu-va copilul in timpul jocului si vedeti ce il intereseaza. Experimenteaza cu sunete? Lucreaza la abilitatile motorii fine? Sunt in miscare constant? Jucariile care ofera copiilor cele mai bune oportunitati de invatare sunt cele care raspund nevoilor lor actuale de dezvoltare.
Mai putin este mai mult
Cumva, toti proaspetii parinti ajung sa aiba o gramada de jucarii care este de trei ori mai mare decat copilul lor. Oricat de tentant ar fi, nu scoateti toate jucariile in acelasi timp. Studiile au aratat ca a avea prea multe alegeri ne poate face stresati si nefericiti. Acelasi lucru este valabil si pentru copii! Mai putine jucarii inseamna ca se pot concentra mai bine si pentru perioade mai lungi de timp, plus ca sunt fortati sa-si foloseasca mai mult imaginatia.
Cand alegeti jucarii, cautati diferite texturi, dimensiuni si greutati. incercati sa aveti fiecare dintre urmatoarele materiale printre jucariile disponibile: lemn, plastic fara BPA, silicon, otel inoxidabil si tesatura. Cautati lucruri cu texturi diferite (denivelate sau moi) si cu greutati diferite (grele si usoare).
Rotire, rotire, rotire
Daca copilul tau are acces la un numar limitat de jucarii simultan, ii poti oferi varietate prin rotirea selectiei. Cand observati ca copilul nu mai este interesat de acea jucarie din lemn, poate ca este timpul sa o retrageti in depozit. Rotirea jucariilor atat de des ofera copilului ocazia de a vedea jucariile vechi intr-o lumina noua. Vei fi surprins cat de mult kilometraj puteti obtine din jucariile care sunt disponibile doar din cand in cand.
Aduceti exteriorul in interior
Copiii sunt atrasi instinctiv de natura (daca s-au expus mai mult la ea). De indata ce observati ca copilul este gata sa se joace in siguranta cu obiecte mai mici, puteti adauga cateva scoici, pietre, bete si asa mai departe in zona de joaca. Aceste obiecte ofera o experienta senzoriala minunata, deoarece copilul descopera diferite dimensiuni, forme si texturi direct de la mama natura.
Fa un pas inapoi
Cand copilul se joaca, luati un moment pentru a-l observa pur si simplu. Copiii sunt mici oameni de stiinta si ceea ce ar putea parea la inceput ca o activitate aleatorie este adesea un experiment elaborat.Incercati sa va abtineti de la a interveni si de a le arata „modul corect” de a se juca cu o jucarie. Ei stiu ce fac! In plus, cine a spus ca drumul tau este „calea corecta”?