Hranirea sugarilor este o preocupare majora pentru majoritatea parintilor tineri. Mai ales ca este obisnuit ca bebelusul sa se imbufneze atunci cand incepe sa isi diversifice hrana. De la 18 luni la 3 ani, micutul tau poate chiar refuza sa inghita categoric anumite alimente. Intampini probleme cu copilul tau deoarece nu vrea sa manance? Nu renunta la speranta: iata cateva sfaturi pentru a-i recapata pofta de mancare!

1. Ofera-i copilului o varietate de mese

Termenul de „diversificare alimentara” nu a fost inventat degeaba! Cu sfatul unui profesionist din domeniul sanatatii si de indata ce bebelusul este suficient de mare pentru a manca alte alimente decat laptele matern (sau laptele pentru sugari), in jur de 4/6 luni (cand bebelusul este gata, desigur), este important sa incepeti sa va diversificati.

Introducerea alimentelor solide ar trebui sa inceapa in jurul varstei de sase luni cu alimente bogate in fier, carne de pasare, legume, fructe si produse lactate, cum ar fi iaurtul integral de casa.

2. Mananca aceeasi masa ca si copilul

Nu exista nimic ca sa-ti imparti masa cu copilul tau pentru a-l face sa vrea sa manance! Pe la 12 luni, bebelusul isi doreste deja sa-i imite pe mama si pe tata. Asa ca nu ezitati sa mancati acelasi fel de mancare ca el (avand grija sa nu adaugati sare la preparat). Va fi incantat si mandru sa manance aceeasi mancare ca si tine si ar trebui sa inceteze sa se zadarniceasca la gandul sa-si atinga farfuria.

Pe langa mancarea sanatoasa, este foarte important sa ii explicam inca de mic, de unde provine mancarea noastra, unde se cultiva legumele si fructele din farfurii si ce rol joaca anumite alimente. Vorbirea despre mancare este foarte importanta pentru el.

3. Stai la masa cu copilul

Poate ai observat deja ca micutul tau uraste sa manance singur sau sa manance in timp ce parintii sau fratii lui fac altceva. Pentru a-ti face copilul entuziasmat sa manance, aseaza-te la masa cu el, fa-ti timp si nu-i distrage atentia. Faceti din timpul mesei un moment special pentru impartasirea si prezentarea lui in noile arome.
Mancand impreuna, copiii dezvolta obiceiuri alimentare care dureaza toata viata. De aceea este important sa mananci alimente sanatoase, hranitoare. A lua impreuna este mai mult decat a manca. Este nevoie de conectivitate a fiecarei familii.

4. Da-i timp sa manance

Nu faceti greseala de a grabi masa de indata ce copilul dumneavoastra isi impinge farfuria: bebelusii o iau adesea ca pe un joc si au nevoie de timp pentru a incepe sa manance. Cu cat ora mesei este mai stresanta pentru copilul tau, cu atat este mai putin probabil sa vrea sa manance. Asa ca acorda-i suficient timp!
De exemplu, enumerati ingredientele care alcatuiesc masa lui intr-un mod jucaus si fa-l sa-si doreasca sa guste, mancand singur cateva linguri din felul sau de mancare. Mai presus de toate, retineti ca supararea nu este niciodata solutia potrivita (si poate chiar crea blocaje atunci cand vine vorba de mancare).

5. Pregateste masa impreuna cu copilul

In jurul varstei de 2 ani, micutul tau poate participa la pregatirea mesei. Ce mandrie si bucurie pentru el de a ajuta la sarcinile zilnice. Pe langa faptul ca ii creati copilului noi momente de bucurie, ii veti oferi si sansa sa guste din mancarea lui si de a da gust pentru mancare odata ce este pregatita.