Introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului, ar trebui sa inceapa cand copilul are aproximativ 6 luni. La inceput, cat de mult mananca bebelusul tau este mai putin important decat sa-l obisnuiesti cu ideea de a manca. El va continua sa obtina cea mai mare parte a energiei si a nutrientilor din laptele matern sau din lapte praf.

Diversificarea bebelusului cu o varietate de alimente, pe langa laptele matern sau laptele praf, de la varsta de aproximativ 6 luni il va ajuta sa se pregateasca pentru o viata mai sanatoasa. Treptat, vei putea creste cantitatea si varietatea alimentelor pe care bebelusul le mananca pana cand va putea manca aceleasi alimente ca si restul familiei, in portii mai mici.

De ce sa astepti aproximativ 6 luni pentru a introduce solide?

Este o idee buna sa astepti pana la aproximativ 6 luni inainte de a introduce alimente solide deoarece:

1. Laptele matern sau laptele praf pentru sugari furnizeaza energia si nutrientii de care are nevoie bebelusul pana la varsta de aproximativ 6 luni (cu exceptia vitaminei D in unele cazuri).

2. Daca alaptezi, hranirea numai cu lapte matern pana la varsta de aproximativ 6 luni va proteja copilul impotriva bolilor si infectiilor.

3. Asteptarea pana la aproximativ 6 luni ii ofera copilului timp sa se dezvolte, astfel incat sa poata face fata pe deplin alimentelor solide – acestea includ alimente solide facute in piureuri, cereale si orez pentru copii adaugate in lapte.

4. Copilul va fi mai capabil sa mestece si sa inghita – acest lucru poate insemna ca va putea progresa la o gama larga de gusturi si texturi.

Semnele ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide

Exista 3 semne clare care, atunci cand apar impreuna de la varsta de aproximativ 6 luni, arata ca bebelusul este pregatit pentru primele alimente solide, alaturi de laptele matern sau laptele praf pentru sugari.

Ei vor putea:
* Sa stea intr-o pozitie asezata si sa tina capul neclintit.
* Sa isi coordoneze ochi, mainile si gura, astfel incat sa poate privi mancarea, sa o ridice si sa o bage singuri in gurita.

Urmatoarele comportamente pot fi confundate de catre parinti ca semne ca copilul lor este pregatit pentru alimente solide:
* Mestecandu-si pumnii.
* Trezitul des in timpul noptii (mai mult decat de obicei).
* Vrea portie suplimentara cu lapte.

Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebelusi si nu neaparat un semn ca le este foame sau ca sunt gata sa inceapa diversificarea cu mancare solida. Inceperea diversificarii nu va face copilul sa doarma mai bine peste noapte.

Cum sa incepi diversificarea cu alimente solide

La inceput, copilul va avea nevoie doar de o cantitate mica de hrana inainte de hranirea obisnuita cu lapte. Nu it face griji pentru cat de mult mananca. Cel mai important lucru este sa-l obisnuiesti cu noi gusturi si texturi si sa invete cum sa mute alimente solide in jurul gurii si cum sa le inghita. Copilul va continua sa obtina cea mai mare parte a energiei si a nutrientilor din laptele matern sau din laptele praf pentru sugari.

Exista insa cateva alimente pe care sa nu le oferi bebelusului tau. De exemplu, nu adauga zahar sau sare (inclusiv cuburi de bulion si sos) in mancarea bebelusului sau in apa de gatit. Bebelusii nu ar trebui sa manance alimente sarate, deoarece nu sunt bune pentru rinichi.

Sfaturi pentru un inceput bun in diversificare

A manca este o abilitate cu totul noua. Unii bebelusi invata sa accepte alimente si texturi noi mai repede decat altii. Continua sa incerci diferite alimente cu diferite texturi. Acorda-i mai mult timp, mai ales la inceput.
Mergi in ritmul bebelusului si lasa-l sa iti arate cand ii este foame sau cand este satul. Opreste-te cand copilul tau da semne ca s-a saturat. Acest lucru ar putea fi inchiderea ferma a gurii sau intoarcerea capului. Daca folosesti o lingura, asteapta ca bebelusul sa deschida gura inainte de a oferi mancarea. Nu forta copilul sa manance. Asteapta pana data viitoare daca nu este interesat de data aceasta.

Ai rabdare si continua sa ii oferi o varietate de alimente, chiar si cele care nu par sa ii placa din prima. Poate fi nevoie de 10 incercari sau mai multe pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu alimente, arome si texturi noi. Vor fi zile cand mananca mai mult, unele cand mananca mai putin si apoi zile in care respinge totul. Nu iti face griji, acest lucru este perfect normal.

Lasa copilul sa se bucure, sa atinga si sa tina mancarea in manute. Lasa-l sa se hraneasca singur, folosind degetele, de indata ce isi arata interesul. Daca folosesti o lingura, copilul poate dori sa o tina el in mana pentru a incerca sa se hraneasca singur.

Reduceti distractia la minimum in timpul mesei si evitati sa va asezati copilul in fata televizorului, telefonului sau tabletei.

Arata-i cum mananci. Bebelusii isi copiaza parintii si alti copii. Stati cat mai mult posibil impreuna pentru mesele in familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *