Curiozitatea innascuta a copiilor joaca un rol important in intrebarile „de ce”. Curiozitatea lor fata de lumea din jurul lor ajuta la construirea de concepte, abilitati, vocabular si intelegere a necunoscutului.si le poti ajuta la canalizarea curiozitatii si nevoia de a sti de ce, astfel incat sa contribui la promovarea invatarii intr-un mod pozitiv.
Motivul din spatele „de ce”
Te-ai intrebat vreodata de ce copiii intreaba „de ce” atat de des? Chiar si ca adulti, ne punem intrebarea „de ce” la multe lucruri care nu sunt in controlul nostru. Pentru copii, intrebarile „de ce” ii ajuta sa inteleaga lumea din jurul lor despre care abia incep sa invete. Aceste intrebari „de ce” ajuta, de asemenea, sa stimuleze si sa accelereze invatarea. Raspunsurile noastre, ale adultilor sunt cruciale si esentiale.
Intrebarile copiilor incep sa apara ca un tunet in jurul varstei de 3 ani. Incep sa formeze propozitii si sa conecteze punctele de la ceea ce vad cu ceea ce inteleg. Pe masura ce caile lor neuronale zbarnesc cu informatii noi si dezvoltare rapida, copiii mici devin dornici sa inteleaga cum functioneaza totul.
Cum sprijinim nevoia de a cunoastere a copiilor nostri?
In timp ce intrebarile constante pot fi deranjante pentru ingrijitorii (mai ales atunci cand este aceeasi iar si iar), faptul ca copiii pun atat de multe intrebari este un semn bun! Tinerii care pun o multime de intrebari sunt cel mai probabil curiosi, curiosi si observatori cu privire la lumea din jurul lor.
Cand copilul tau mic pune o intrebare „de ce” si stii ca el sau ea trebuie sa stie si trebuie sa stie CHIAR ACUM, ar trebui sa incercati sa oferiti un raspuns imediat, direct, fie scurt, fie detaliat, in functie de ceea ce stiti si de ceea ce poate intelege copilul dumneavoastra.
Uneori, un raspuns simplu, informational este tot ceea ce este nevoie in acest moment. De exemplu, daca copilul tau intreaba: „De ce are pisica aceea blana?” Raspunsul tau poate fi scurt si concret: „Pisica are blana pentru a se incalzi. Aproape toate pisicile au blana”. Acesta este un raspuns complet suficient care va ajuta copilul sa invete despre lume.
3 moduri de a face fata intrebarilor consistente
1. Intoarceti scenariul
Uneori, cel mai bun lucru de facut atunci cand copilul tau pune o intrebare este sa devii intrebarea inapoi catre el. Puteti spune ceva de genul: „Ei bine, de ce crezi ca cerul este albastru?” Este o practica grozava sa scoti copiii din obiceiul de a intreba pur si simplu si ii ajuta sa-i impinga in zona gandirii de reflectie si critica. In plus, veti obtine cu siguranta niste raspunsuri hilare si o privire asupra a ceea ce se intampla in mintea copilului dumneavoastra!
2. Investigati impreuna
Multi copii invata vizual. Vederea unei imagini sau a unei diagrame care explica intrebarea lor ar putea ajuta la usurarea intrebarilor lor nesfarsite. De exemplu, daca copilul dumneavoastra pune multe intrebari despre motivul pentru care trebuie sa se spele pe dinti, poate ca o carte cu imagini despre rutinele din baie il poate ajuta sa puna piesele impreuna. Daca ei intreaba de ce este luna pe cer noaptea, un videoclip explicativ pentru copii ar putea ajuta informatiile sa faca clic!
3. Comunicare deschisa
Va veni un moment cand copilul tau va pune o intrebare despre un subiect dificil precum moartea, sexul sau violenta. intrebari ca acestea va pot opri, dar pot fi oportunitati importante pentru familia dvs. de a creste si de a invata impreuna. Cand copiii invata ca este sigur sa puna intrebari despre orice subiect, vor fi mai probabil sa vina la tine pentru sprijin si indrumare mai tarziu.
„Curiozitatea este una dintre caracteristicile permanente si certe ale unui intelect viguros”. -Samuel Johnson