Furia este o emotie umana normala pe care o experimenteaza atat adultii, cat si copiii. Cu toate acestea, copiii pot avea mai multe dificultati in a recunoaste cum sa-si controleze si sa-si gestioneze furia. S-ar putea sa aiba o criza de furie sau sa se loveasca atunci cand lucrurile nu merg asa cum sunt sau cand li se cere sa faca ceva ce nu vor.
Acest tip de comportament este normal pentru copiii sub patru ani. Cu toate acestea, pe masura ce copiii cresc, trebuie sa invete noi moduri de a face fata si de a-si exprima emotiile. Depinde de tine, ca parinte, sa-ti inveti copilul cum sa se ocupe cel mai bine de ceea ce simte.
Cum poti sa-ti ajuti copilul sa se descurce cu furia lui
Ca parinte, este important sa-ti gestionezi propria furie si emotii in timp ce copilul tau are un episod. Daca raspunzi la furia copilului tau cu mai multa furie, tipete sau strigate, copilul tau poate simti ca aceste raspunsuri sunt in regula.
In schimb, da dovada de un comportament bun pentru copilul tau si ai rabdare cu el. Exista mai multe tehnici de gestionare a furiei pe care le puteti folosi pentru a-i ajuta sa recunoasca si sa-si gestioneze sentimentele si emotiile.
Invata-l sa isi recunoasca emotiile
Copiii, in special cei mai mici, s-ar putea sa nu-si poata identifica emotiile in timp ce le simt. Primul lucru pe care il poti face atunci cand vine vorba de gestionarea furiei cu copilul tau este sa etichetezi emotiile, astfel incat sa le poata recunoaste.
Profita de ocazie pentru a juca un joc cu copilul tau. Arata-le o expresie faciala si pune-le sa ghiceasca cum te simti. Apoi cereti-le sa va arate o fata, spunand „arata-mi o fata fericita”, de exemplu. In acest fel, copiii pot afla care sunt sentimentele asociate cu aceste fete si pot incepe sa le recunoasca.
Ajutati copilul sa se calmeze
In timp ce copilul dumneavoastra are o criza de furie sau o explozie de furie, trageti-l usor deoparte si ramaneti calm. Nu ignora comportamentul copilului tau, ci explica-i ca vei astepta sa vorbesti cu el odata ce acesta va fi mai relaxat.
Este dificil sa rationezi cu un copil care este furios si in mijlocul unei crize de furie. In schimb, incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca cu tine odata ce este mai stabil si mai calm.
Foloseste o voce blanda
Odata ce copilul tau este suficient de calm pentru a vorbi, foloseste o voce blanda pentru a-i vorbi. Acest lucru arata ca intelegi cum se simt. Iti poti alina copilul imbratisandu-l usor si tinandu-l aproape.
Invata-ti copilul tehnici de linistire
O tehnica importanta de gestionare a furiei pentru copii este sa invete modalitati de linistire. Cateva lucruri pe care il poti invata pe copilul tau sa faca atunci cand este suparat includ:
1. Numere pana la 10.
2. Respire lent si adanc.
3. Deschida pumnii pentru a reduce tensiunea.
4. Sa se indeparteze de lucrul care il infurie.
5. Sa vorbeasca cu cineva in care are incredere.
Vorbeste despre sentimentele lui
Este important sa intelegeti de ce copilul dumneavoastra este furios, in special copiii care sunt suficient de mari pentru a-si exprima sentimentele. Cateva intrebari pe care le puteti adresa includ:
> Ce simti acum?
> De ce te simti asa?
> Cu ce te pot ajuta?
> Ai mai avut acest sentiment inainte?
Incurajeaza activitatea fizica
Copiii au multa energie, iar activitatea fizica, cum ar fi exercitiile si joaca, ii poate ajuta sa scape de sentimentele de stres si furie. Activitatile simple precum mersul pe jos, alergarea sau sariturile pot ajuta copilul sa se calmeze, sa elibereze energie si sa-si regleze starea de spirit.
Lucruri de luat in considerare
A ajuta copilul sa invete sa-si recunoasca si sa-si faca fata maniei nu este intotdeauna usor. Pentru a preveni crizele de furie, puteti sa:
* Va asigurati ca copilul doarme suficient.
* Laudati comportamentul pozitiv, oricat de mic.
* Aveti rabdare cu el.
* Va asigurati ca copilul se joaca suficient, are activitate fizica.
* Il invatati sa-si recunoasca sentimentele.
Cu toate acestea, exista unele cazuri in care poate doriti sa solicitati ajutor de la un medic.
Cand sa cautati ajutor
Daca furia copilului pare daunatoare pentru el insusi sau pentru altii, puteti discuta cu un medic.
Simptomele unei probleme grave includ:
– Schimbari bruste si extreme de dispozitie.
– Minciuna.
– Crize de furie frecvente.
– Provoaca vatamari fizice asupra lor sau altora.
– Are dificultati in a sta nemiscat sau a fi atent.
– Abuzul verbal.
Acestea ar putea fi semne posibile ale unei afectiuni comportamentale sau ale unei stari de sanatate mintala. Un medic va poate evalua copilul pentru a gasi cel mai bun curs de ingrijire.