A citi copilului este una dintre cele mai importante forme de stimulare si invatare si una dintre activitatile pe care le vei impartasi cu copilul tau in anii urmatori. Copiii invata semnificatia comunicarii, invata concepte precum povesti, numere, litere, culori si forme prin joc, invata sa asculte, sa isi dezvolte memoria si vocabularul, sa primeasca informatii valoroase despre lumea din jurul lor.

Citirea cartilor nu este singura modalitate de a invata cuvinte. Sunt cuvinte scrise peste tot, de la marginea unui autobuz la cutia de cereale de pe masa de mic dejun. Descopera cum citirea de semne, reclame si pachete cu alimente pentru copilul tau il poate ajuta sa inceapa sa citeasca devreme.

De la nastere pana la trei luni, bebelusul incearca sa-si concentreze privirea asupra lucrurilor din jurul lui. Cand ii citeste o carticica cu imagini si desene acesta va vedea culori, forme si imagini, toate noi pentru el. Dar vei observa cu timpul ca o sa le recunoasca pe toate.

Intre 4 si 6 luni, bebelusii incep sa dezvolte si ei un interes pentru carti. Vor incearca sa le apuce cu manutele, sa le intoarca pe toate partile, sa le analizeze, deoarece este ceva nou pentru el si totodata incepe sa isi dezvolte simtul tactil.

Intre 6 si 12 luni, copiii incep sa inteleaga ca aceste imagini sunt reprezentari ale unor obiecte specifice si, in functie de baza lor particulara de cunostinte, pot identifica anumite imagini, pagini sau chiar povesti. Acum, in loc sa asculte pasiv, bebelusul vrea sa ridice cartea si sa scoata tot felul de sunete de exclamatie.

Cand si ce sa-i citesti bebelusului tau

Reclame publicitare si postere
Afisele si reclamele publicitare sunt foarte distractive de citit impreuna cu copilul. Spune-i copilului tau ce scrie. Puteti vorbi despre culori si imagini. Vei fi surprins de parerea copilului tau despre ceea ce inseamna afisele si va va distra pe amandoi in timp ce asteptati autobuzul sau la coada (probabil va face sa zambeasca si pe altii). Acelasi lucru este valabil si pentru scrisorile si revistele livrate acasa.

Citirea cuvintelor de pe pachetele cu alimente
Bebelusii iubesc orele de hranire. Poti sa citesti cu voce tare cuvintele de pe pachetele cu alimente, cum ar fi cutii de cereale, pahare cu iaurt sau sticle de sos in timp ce te pregatesti sa prepari masa.

Semne de magazine
Copilul tau stie ce este o „banca” sau un „coafor”? Exista o lume intreaga pe care copilul o poate cunoaste si poti incepe prin a-i prezenta strada principala. Citeste-i semnele magazinelor si vitrinele. in curand iti vor arata magazinele lor preferate.

Lectura de zi cu zi
Intreaga lume este o carte. De la pachete cu alimente pana la indicatoare stradale, cuvintele sunt peste tot unde te uiti si sunt adesea citite fara sa observi. Asadar, in timp ce mergi pe strada sau calatoresti cu autobuzul cu copilul, poti face orice calatorie mai distractiva, subliniind cuvintele pe care le vezi si rostindu-le cu voce tare. Poate fi ciudat pentru ca te-ai obisnuit sa citesti fara sa-ti dai seama. Dar in curand se va simti natural si copilul tau va crede ca stii totul.