Da, este in regula ca si copilul tau sa se joace cu mancarea, dar in limitele ratiunii. Copiii mici invata prin experienta, asa ca rezista nevoii de a interveni atunci cand copilul tau se murdareste mai mult decat mananca.
Asa invata ei! Oricat de greu ar fi, cel mai bine este sa nu comentezi deloc. Amintiti-va, este complet normal ca copiii sa se joace cu mancarea inainte de a o incerca si poate fi nevoie de cateva incercari inainte ca el sa aduca mancarea aproape de gura. Sa il lasi sa se joace si sa experimenteze in felul lui este primul pas catre acceptare.

Daca ora mesei se transforma in timp de joaca non-stop, totusi, este timpul sa stabilim niste limite. Cei mai multi copii vor incepe sa se joace cu (si sa-si arunce) mancarea cand au terminat de mancat, asa ca daca copilul tau incepe brusc sa-si arunce fulgii de ovaz pe care i-a inghitit cu doar cateva minute in urma, este timpul sa inchei masa. Scoate cu calm mancarea, curata-o, ia-o de pe masa si da-i cateva jucarii. In curand, isi va face ideea ca mancarea este pentru a manca si ca timpul de joaca este pentru jucarii.

3 motive pentru care bebelusii ar trebui sa se joace cu mancarea lor

Pentru a-i ajuta sa invete
Angajand toate cele cinci simturi, copiii mici invata, gandesc si inteleg mancarea si daca este o experienta pozitiva, negativa, inspaimantatoare, infricosatoare sau interesanta pentru ei. Veti avea timp sa stiti.
Acest „joc”, inseamna, de asemenea, ca sunt capabili sa incerce mancarea si totusi nu exista nicio presiune pentru a gusta sau manca mancarea.

Pentru a-i ajuta sa incerce lucruri noi
In mod obisnuit, se crede ca este nevoie de 8 pana la 10 expuneri la un anumit aliment, administrate la intervale regulate, cum ar fi saptamanal inainte ca un copil sa manance efectiv mancarea. Lentoarea acestui proces poate fi epuizanta pentru parinti, iar refuzul si respingerea recurente poate fi frustrant. Daca noi, ca parinti, ne putem aminti de importanta jocului cu mancarea, de importanta la timp pentru ca copilul sa se simta confortabil cu mancarea, rezultatul va fi mult mai benefic pentru toti.
Nu numai ca ne va construi increderea ca parinti, ci si increderea copilului si intelegerea lui ca are timp sa invete si sa decida daca este sau nu confortabil pentru el.

Pentru a-i ajuta sa ia lucrurile incet
Adesea, in viata moderna, grabim o ocazie de mancare, ne este frica sau ne enerveaza mizeria suplimentara, vrem doar ca copilul sa manance, astfel incat sa putem bifa acea cerinta de pe lista zilnica. Acest ritm ii lasa copilului putin timp pentru a experimenta si a se juca cu mancarea sa. Pentru copiii mai mici, deseori controlam ocazia de a manca cu linguri sau pungi stranse.

Prin faptul ca noi, ca parinti, incetinim, le oferim copiilor nostri posibilitatea de a incetini si ei. Sa miroasa, sa atinga, sa asculte, sa priveasca si sa speram sa guste din mancarea lor. Sa o stranga in mainile lor mici si sa o impinga peste masa. Sa o puna in farfurii si sa o imparta cu furculita. Mancarea este o minunata incantare senzoriala atunci cand este experimentata din plin, dar este nevoie de timp si cei mici au cea mai mare nevoie de ea.