Daca ati ascultat vreodata un cvartet acapella sau o simfonie frumos orchestrata, intelegeti armonia. Interactiunea armonioasa a vocilor si/sau instrumentelor te lasa inaltat, fermecat si linistit. Stiai ca poti avea acelasi tip de armonie in familia ta? Unul care promoveaza pacea, fericirea si bucuria. Mai exact, poti avea o legatura armonioasa si imbogatitoare cu copilul tau.
Parenting pozitiv – ce este?
Parentingul pozitiv promoveaza pacea si armonia intre parinte si copil. Se bazeaza pe dragostea profunda a parintelui pentru copil, care, in timp, rezoneaza inapoi la parinte.
Un parinte care foloseste aceasta abordare pozitiva se concentreaza pe trei lucruri:
1. Ei se angajeaza sa fie un exemplu de reglare a propriilor emotii.
2. Ei se vad mai degraba un antrenor decat un sef, oferind indrumari iubitoare copilului lor in loc sa fie controlori. La randul sau, acest lucru il ajuta pe copilul lor sa invete sa-si gestioneze propriile emotii si comportamente.
3. Ei pun ca prioritate mentinerea si intarirea conexiunii lor cu copilul lor, motivand copilul sa coopereze in loc sa o ceara.
Acum, s-ar putea sa va intrebati cum functioneaza toate acestea in practica. A fi antrenor in loc de sef suna rezonabil. Dar s-ar putea sa va ganditi: „Nu au uneori copiii nevoie de masuri disciplinare mai puternice, poate chiar de pedepse?”
Intelegeti asta: disciplina nu este sinonima cu pedeapsa.
A disciplina un copil inseamna a-l indruma, a-l invata, a-i arata prin exemplu… si, uneori, a-i permite sa simta consecintele actiunilor lor. Dar in niciun caz nu implica a fi un conducator aspru. Doar printr-o disciplina pozitiva si iubitoare poate copilul tau sa-si dezvolte propria autodisciplina – scopul final.
Cum ii poti ghida acolo?
Luati in considerare cateva sfaturi care va vor ajuta sa creati o conexiune iubitoare si armonioasa parinte-copil, care va aduce pace pe termen lung in familie.
Sfaturi pentru construirea armoniei intre parinte si copil
1. Trateaza-ti copilul cu dragoste si va invata sa se iubeasca pe sine.
In mod ironic, atunci cand iti tratezi copilul dur, nu invata niciodata sa-si gestioneze propria disciplina intr-un mod constructiv. Dar atunci cand iti disciplinezi copilul cu dragoste, cu limite ferme, dar rezonabile, el va invata sa-si puna limite adecvate mai tarziu in viata. Cu alte cuvinte, iti ghidezi copilul intr-un mod pozitiv si iubitor apoi el va invata sa se trateze la fel.
2. Invata sa-ti reglezi propriile emotii… mai intai.
Numai atunci cand faci efort si inveti cum sa-ti gestionezi propriile emotii, poti sa-ti inveti copilul prin exemplu. Ii poti tine prelegeri de un milion de ori despre mentinerea emotiilor in frau, daca nu devii un exemplu viu de rabdare si generozitate emotionala, iti vei consuma energia degeaba. Aminteste-ti, actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele!
3. Cantareste tot ceea ce predai — iti intareste sau slabeste relatia cu copilul tau?
O disciplina eficienta presupune sa ai o legatura stransa cu copilul tau. Cand copilul tau se simte conectat cu tine, este mult mai inclinat sa te asculte. Mai mult decat atat, daca arati empatie si dragoste in timp ce il ghidezi, il ajuti sa inteleaga cu adevarat ca doresti doar ce este mai bun pentru el. La randul sau, asta ii permite sa se concentreze pe imbunatatirea propriului comportament in loc sa se razvrateasca.
4. Stabileste limite ferme, da! Dar fa-o cu compasiune.
Parentingul pozitiv nu inseamna promovarea anarhiei. Insa trebuie sa stabiliti reguli si sa le aplicati. Diferenta este ca trebuie sa arati empatie si intelegere fata de punctul de vedere al copilului. Copiii cand se simt recunoscuti si vad ca nu doar le lasi deoparte perspectiva, este mai usor pentru ei sa accepte limitele pe care le impui.
5. Corecteaza-ti copilul confirmandu-ti mai intai dragostea si conexiunea.
In cele mai multe cazuri, un copil se comporta prost pentru ca fie se simte rau cu sine, fie este deconectat de tine. Deci, inainte de a incepe sa le corectezi comportamentul, acordati un moment pentru a va reafirma legatura. Acest lucru poate insemna, printre altele, sa le pui mana pe umar, sa le mangai usor spatele, sa faci contact vizual iubitor cu un zambet, sa-i ridici in brate, sa le iei cu amabilitate mana in a ta sau sa te cobori pana nivelul ochilor copilului.
6. Permiteti ca urmarile naturale sa fie profesorul, nu consecintele pe care le creati.
Consecintele care apar in mod natural pot fi un instrument extraordinar pentru copilul tau de a invata din experientele sale. De exemplu, daca nu invata pentru un test si apoi esueaza. Cu toate acestea, atunci cand proiectati consecintele, aceasta are adesea efectul opus, deoarece cel mai probabil copilul va vedea „consecinta” dvs. ca pe o pedeapsa si va reactiona in consecinta. In schimb, lasa viata sa fie profesorul lor.
7. Evitati sa fiti tras intr-o lupta pentru putere.
Cum? Asigurandu-te ca relatia cu copilul tau ramane puternica. Daca te confrunti cu sfidarea, nu permite ca situatia sa devina o lupta pentru putere. Asta nu va face decat sa adanceasca ruptura dintre voi. Si, in loc sa-i trimiti in camera lor sau intr-o pauza, incearca sa evaluezi de ce exista o deconectare si cum va puteti reconecta din nou.
Evident, educatia pozitiva a parintilor sau parentingul pozitiv, necesita timp, efort si dorinta de a aborda disciplina intr-un mod mai iubitor decat ati primit-o in copilarie. Dar amintiti-va, cu rabdare, antrenamentul dvs. nu numai ca va va conduce la o legatura armonioasa cu copilul acum, ci veti contribui si la stabilirea unei mosteniri de pace si armonie pe tot parcursul vietii, care poate fi transmisa din generatie in generatie.