Cresterea si dezvoltarea armonioasa a unui copil depinde de multi factori, iar unul dintre cei mai importanti este somnul. Somnul unui bebelus este important pentru sanatatea lui. Acest articol ofera sfaturi si tehnici pentru imbunatatirea somnului bebelusului si stabilirea unei rutine regulate de somn.
De ce este important somnul pentru bebelus?
Somnul este un factor foarte important in viata noastra, factorul care ne ajuta sa ne odihnim atat fizic, cat si psihic. Este bine cunoscut faptul ca somnul ne afecteaza procesele cognitive si perceptia asupra lumii exterioare, iar privarea de somn poate avea efecte devastatoare asupra organismului.
Somnul ii ajuta pe copii sa creasca, sa se dezvolte armonios, sa stocheze informatii pentru ziua respectiva si, cel mai important, sa se odihneasca.
Bebelusii care nu se odihnesc suficient devin capriciosi si au o capacitate slaba de a absorbi informatii. Pentru a duce o viata sanatoasa, copiii mici au nevoie de un echilibru intre timpul de somn.
Ce poti face pentru ca bebelusul sa aiba o rutina potrivita de somn?
Un program regulat de somn poate ajuta copilul sa inteleaga cand sa mearga la culcare si cand sa se trezeasca. Este foarte important sa il adormi si sa il trezesti la aceeasi ora in fiecare zi.
Rutinele de somn sunt deosebit de importante deoarece bebelusii nu au de unde sa stie ce se va intampla in continuare fara indrumarea parintilor lor.
Pregateste-i o baie relaxanta
Pregateste o baie la temperatura potrivita si foloseste un sampon care este bland cu pielea bebelusului tau pentru a-i oferi confortul de care are nevoie. Aseaza copilul intr-o cadita de baie pentru o curatare confortabila si eficienta. Fa miscari blande in timpul baitei si ia in considerare utilizarea jucariilor de baie simple, fara zgomot.
Pregateste-i pijamale si cearsafuri curate
Pentru mai multa curatenie dupa baie, foloseste o lenjerie de pat curata si pijamale confortabile pentru copiii mici. Alege pijamale care ii permit micutului tau sa se miste liber, fara conditionare. Un patut confortabil si o patura de buna calitate, de preferat muselina, sunt de asemenea importante.
Creeaza un mediu ce ii favorizeaza somnul
Evita sa folosesti dispozitive electronice inainte de a merge la culcare pentru a nu ii afecta somnul. Este important sa alegi niste perdele opace pentru camera si sa folosesti lampa de noapte in loc de corpuri de iluminat obisnuite pentru a oferi copilului tau cel mai bun mediu de dormit.
O lampa de veghe este utila, mai ales noaptea, mai ales daca bebelusul tau este obisnuit sa se trezeasca des, deoarece va trebui sa te plimbi prin camera. Lampa de veghe nu va afecta somnul bebelusului tau, mai ales daca alegi un produs de intensitate scazuta.
Citeste o poveste
Relaxarea bebelusului inainte de culcare este foarte indicata. Vocea mamei faciliteaza activarea sentimentului de relaxare. Cel mai bun mod de a-ti familiariza vocea bebelusului este vorbirea, iar cea mai usoara este sa citesti o poveste. In loc sa optezi pentru o poveste foarte lunga, concentreaza-te pe tonul vocii, pe naturalete si pe legatura dintre voi.
Invata-l sa adoarma singur
Important in acest demers este sa asezi copilul in leagan sau patut atunci este somnoros si inca treaz. In acest fel, invata sa adoarma singur, fara a fi tinut in brate si leganat, lucru care se ingreuneaza pe masura ce acesta creste si ia in greutate.
Asteapta inainte de a actiona la prima miscare a copilului in timpul noptii
Copilul tau se poate trezi noaptea de cateva ori, dar asteapta cateva minute inainte de a interveni deoarece copilul se poate calma si adormi singur.
Acorda atentie hranirii adecvate a copilului in timpul zilei
Asigura-te ca bebelusul mananca corect in timpul zilei, deoarece acest lucru influenteaza somnul lui pe timpul noptii.
Consulta un medic pediatru
Daca copilul tau continua sa aiba probleme cu somnul, consulta medicul pediatru. El poate oferi sfaturi suplimentare si poate veni cu solutia potrivita pentru situatia in care te afli.
In concluzie somnul odihnitor este esential pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului tau. Urmand aceste sfaturi si tehnici, iti poti pregati copilul pentru un somn bun.