Boala gura-mana-picior este o infectie virala usoara si contagioasa, care des intalnita la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani, si se manifesta prin vezicule dureroase in gura si eruptii cutanate pe maini si picioare. Boala este extrem de contagioasa si se poate transmite cu usurinta si la adulti.

Boala gura-mana-picior este transmisa prin aer prin stranut si tuse, atingerea obiectelor contaminate si suprafete prost igienizate. Transmiterea are loc si prin orice manipulare care implica contactul cu mucoasa pacientului sau cu materialul biologic derivat din mucoasa, cum ar fi saliva sau fecalele.

 

Care sunt cauzele aparitiei bolii gura-mana-picior?

Boala este cauzata de infectii cu enterovirus, cum ar fi poliovirusul, virusul coxsackie si echovirusul. Virusul Coxsackie A16, un membru al familiei de enterovirusuri non-polio, este cea mai frecventa tulpina gasita ca agent cauzal in cazurile de boala aftoasa, urmata de enterovirusul 71 si alte doua enterovirusuri.

In acelasi timp, infectia este contagioasa inainte de aparitia primelor simptome, crescand astfel riscul de infectie.

Sugarii, copiii mici si adolescentii sunt mai susceptibili la infectie din cauza prezentei scazute a anticorpilor specifici si a expunerii timpurii la acest tip de virus.

 

Manifestarea bolii gura-mana-picior

Simptomele copiilor care au infectia virala gura-mana-picior, sunt urmatoare:
– Boala gura-mana-picior se dezvolta cu o febra mare de 39 pana la 40 de grade dupa o perioada de incubatie de 3 pana la 7 zile.
– Pofta de mancare la copiii mici scazuta
– Durere de gat
– Stare generala alterata
– Hipersensibilitate
– Apoi boala se dezvolta odata cu aparitia herpanginei, vezicule rosii dureroase care apar in interiorul gurii
– Herpangina este urmata de o eruptie cutanata rosie pe maini si pe talpile picioarelor, fara mancarime de varicela
– Durere de cap
– Salivare excesiva.

Veziculele si eruptiile cutanate apar dupa 1-2 zile de la inceputul febrei. Boala gura-mana-picior a adultului poate avea o forma usoara sau asimptomatica, dar virusul se poate transmite totusi.

Complicatiile acestei boli sunt rare, dar pot aparea sub forma de:
– Encefalita, care este o inflamatie a creierului.
– Meningita, o inflamatie a maduvei spinarii.
– Paralizie acuta flasca, o boala care slabeste muschii respiratori si reduce capacitatea de a înghiti.

 

Diagnosticul de boala gura-mana-picior

O examinare fizica de catre un medic este suficienta pentru a diagnostica boala mainii-picior si gura. De obicei, ei examineaza gura si corpul pentru vezicule si eruptii cutanate. De asemenea, medicul dumneavoastra va va intreba daca are si alte simptome.

In anumite circumstante, medicul specialist va efectua un exsudat sau o proba de scaun pentru a identifica tulpinile implicate in procesul infectios.

 

Masuri de precautie

Pentru a reduce riscul de aparitie a bolii gura-mana-picior, puteti lua urmatoarele masuri de precautie:
Spalarea des pe maini
Spalati-va pe maini frecvent si bine, mai ales dupa ce ati folosit toaleta, dupa ce schimbati scutecul copilului si inainte de a pregatii mancarea si a lua masa.

Dezinfectarea suprafetelor comune
Curatati mai intai zonele si suprafetele comune cu apa si sapun, apoi cu o solutie diluata cu clor si apa. Curatati frecvent suzetele si jucariile copilului.

Management minutios al igienei
Invata-i pe copiii mici cum sa mentina igiena si cum sa se mentina curati. Explicati de ce este mai bine sa nu va puneti degetele, mainile sau alte obiecte in gura.

Izolarea persoanelor infectate
Boala gura-mana-picior este o boala foarte contagioasa. Din acest motiv, persoanele infectate ar trebui sa evite contactul cu alte persoane in timp ce au simptome si semne active.