Copiii au nevoie de o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa includa fiecare grupa de alimente si o gama larga de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea lor fizica si psihica.

Apetitul copiilor variaza in functie de varsta, de ritmul de crestere si, evident, de cat de activi sunt. De aceea este important ca portiile lor de mancare sa fie stabilite in functie de acesti factori.

 

Furnizorii de proteine

Copiii au nevoie de proteine ​​si fier pentru a creste si a se dezvolta. Incearca sa oferi zilnic micutului tau una sau doua portii continand aceste elemente.

Recomandarea nutritionistilor este de doua portii de peste pe saptamana, dintre care una ar trebui sa fie peste gras, de exemplu, somon, sardine, macrou sau pastrav.
In cazul baietilor este bine sa nu se depaseasca patru portii de peste gras pe saptamana, iar pentru fete, nu mai mult de doua portii pe saptamana, deoarece pestele gras poate contine un nivel scazut de poluanti care se pot acumula in organism.
Beneficiile pentru sanatate ale consumului de peste gras sunt mai mari decat riscurile, asa ca incearca sa-l incluzi in meniul familiei macar o data pe saptamana.

Fasolea, leguminoasele si lintea sunt alternative bune la carne, fiind sarace in grasimi si bogate in fibre, proteine, vitamine si minerale.

Nucile contin si proteine, dar nucile intregi, inclusiv alunele, nu ar trebui sa fie administrate copiilor sub cinci ani, deoarece sunt mai greu de mestecat.

Ouale sunt o alternativa convenabila la carne si sunt extrem de versatile. Pot fi fierte, posate sau facute omleta.

Carnea este o sursa buna de proteine, vitamina B12 si fier. O dieta bogata in fier va ajuta la prevenirea anemiei prin deficit de fier.
Carnea procesata (cum ar fi carnati, salamuri, parizer, crenvursti) si produsele din pui sunt adesea preferatele copiilor.Consumul lor ar trebui sa fie limitat, deoarece sunt bogate in grasimi si sare.

 

Alimente bogate in amidon

Meniul copiiilor ar trebui includa o mare varietate de alimente din aceasta categorie, putand fi oferite la fiecare masa.

Alimentele bogate in amidon, cum ar fi cartofii, painea, orezul si pastele sunt o sursa buna de energie, care este deosebit de importanta pentru copii, deoarece sunt foarte activi.

De asemenea, contin fibre si vitamine si minerale esentiale, care sunt necesare pentru crestere si dezvoltare.

Incearca sa oferi o mare varietate de paine, cum ar fi versiunea alba bogata in fibre, painea integrala, tortilla, pita si painea cu cartofi.

Cerealele integrale pentru micul dejun si ovazul integral sunt o modalitate excelenta de a incepe ziua, deoarece sunt o sursa buna de energie, vitamine, minerale si fibre. Alege-le pe cele sarace in sare si evita cerealele acoperite cu zahar, deoarece acestea pot provoca carii.

Pastele, taiteii si orezul pot fi servite in timpul mesei, dar evita taiteii pentru gustari, deoarece acestia sunt de obicei bogati in grasimi si sare. Incearca sa folosesti orez brun si paste integrale.

Fierbe, zdrobeste sau coace cartofii. Alege chipsuri la cuptor in loc de cartofi prajiti.

 

Fructe si legume

Incurajeaza-ti copilul sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi pentru a-i asigura intreaga gama de vitamine si minerale.
O portie pentru un copil este de aproximativ jumatate dintr-o portie de adult sau cantitatea care ar incapea in palma mainii lor.

 

Laptele si produsele lactate

Laptele si produsele lactate sunt importante in copilarie, deoarece sunt o sursa buna de calciu, vitamine A si D, proteine ​​si grasimi.
Calciul este necesar in dezvoltarea unor oase puternice si pentru functionarea nervilor si a muschilor.
Vitamina D este necesara in absorbtia calciului si, prin urmare, joaca un rol important in intarirea oaselor.

Laptele de capra si de oaie
La fel ca si laptele de vaca, laptele de capra si de oaie nu sunt potrivite ca bauturi pentru bebelusii sub un an, deoarece nu contin echilibrul corect de nutrienti.
Cu conditia sa fie pasteurizat, laptele obisnuit de capra sau de oaie, plin de grasime, poate fi folosit ca bautura o data ce copilul implineste un an. Laptele acestor doua animale poate fi folosit si la gatit intr-un sos de branza sau diferite creme inca de la varsta de sase luni.

 

Bebelusii si copiii sub cinci ani

Laptele matern este cea mai buna bautura pentru bebelusi cu precadere in primul an de viata, dar evident si dupa, daca mama mai poate alapta. Singura alternativa la laptele matern in primele sase luni este formula pentru sugari.

Alege o formula pentru sugari pe baza de lapte de vaca, cu exceptia cazului in care esti sfatuita diferit de catre medicul tau.

Incearca sa dai bebelusului lapte matern sau formula de lapte pana cand acesta implineste cel putin un an.

Laptele de vaca nu trebuie administrat sub forma de bautura in primele 12 luni de viata, deoarece nu contine echilibrul potrivit de nutrienti pentru a satisface nevoile copilului.

Laptele de vaca plin de grasime poate fi folosit in cantitati mici pentru gatit, in sosul sau crema de branza, incepand cu varsta de sase luni.

Bebelusilor sub un an nu trebuie sa li se administreze lapte condensat, lapte uscat sau orice alt tip de bauturi adesea cunoscute sub numele de lapte, cum ar fi bauturile de orez, ovaz sau migdale.

Copiii ar trebui sa bea lapte integral pana la varsta de cel putin doi ani, deoarece este posibil sa nu obtina caloriile sau vitaminele esentiale de care au nevoie din laptele cu continut scazut de grasimi.

Dupa varsta de doi ani, copiii pot trece treptat la laptele semi-degresat ca bautura principala, atata timp cat consuma o dieta variata si echilibrata si cresc bine.

Copiii cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani au nevoie de aproximativ 350 mg de calciu pe zi, necesar asigurat de aproximativ 300 ml lapte (putin peste o jumatate de litru).

 

Cateva sfaturi practice pentru parintii care se confrunta cu copii foarte agitati cand mananca:

  • Nu forta niciodata copilul sa manance.
  • Indeparteaza mancarea fara a face tam-tam si nu oferi o alternativa, asteapta urmatoarea ora de gustare sau de masa inainte de a oferi din nou mancare.
  • Ofera portii mici de mancare in timpul mesei.
  • Gustarea cu chipsuri, ciocolata, biscuiti si prajitura poate, de asemenea, sa dea copilului senzatia de satietate, asa ca evita sa-i oferi gustari cand se apropie ora mesei.
  • Incearca sa-i dai de mancare intr-un mediu calm si relaxat, fara televizoare si radiouri. Aranjati jucariile si nu grabiti mesele.
  • Stati ca o familie la masa si bucurati-va de mancare impreuna, transmitand copilasului starea de bine si incurajandu-l sa manance.
  • Folositi farfurii si tacamuri viu colorate.