Daca crezi ca zambetul fara dinti al bebelusului tau este dragut, asteapta pana cand primii dinti isi fac aparitia. Micutul tau creste repede, iar primii dinti vor fi aici inainte sa stii.
Iata ce trebuie sa stii despre dintii copilului tau, de ce sunt importanti pentru sanatatea dentara pe tot parcursul vietii si cum sa aveti grija de ei de la nastere pana la gradinita.
Cand apar dintii de lapte?
Bebelusii se nasc cu toti cei 20 de dinti primari deja in maxilar. In jurul varstei de 6 luni, primii dinti sparg gingiile (de obicei in partea inferioara). Restul dintilor primari ai copilului vor aparea treptat, cei mai multi facandu-si aparitia pana la varsta de 3 ani. In acest moment, copiii au de obicei 10 dinti de sus si 10 dinti de jos.
In ce ordine erup dintii de lapte?
Eruptia dintilor de lapte este un proces care dureaza cateva luni. Ordinea in care apar dintii de lapte este urmatoarea:
– Incisivii centrali inferiori, intre 6 si 10 luni;
– Incisivii centrali superiori, intre 8 si 12 luni;
– Incisivii laterali superiori, intre 9 si 13 luni;
– Incisivii laterali inferiori, intre 10 si 16 luni;
– Primii molari superiori, intre 13 si 19 luni;
– Primii molari inferiori, intre 14 si 18 luni;
– Caninii superiori, intre 16 si 22 luni;
– Caninii inferiori, intre 17 si 23 luni;
– Molarii secundari inferiori, intre 23 si 31 de luni;
– Molarii secundari superiori, intre 25 si 33 de luni.
Cum pot ameliora durerea dentara?
Bebelusii prezinta zone sensibile atunci cand dintii primari incep sa apara. Masarea usoara a gingiilor cu un deget curat, o lingura racita sau un tampon de tifon umed poate fi linistitor pentru cel mic.
De asemenea, poate fi de ajutor un dispozitiv de dentitie curat pe care sa il mestece. Alege unul din cauciuc solid pentru siguranta bebelusului tau. Evita inelele umplute cu lichid sau dispozitivele de dentitie din plastic care s-ar putea rupe sau dezvolta margini ascutite.
Daca micutul tau este foarte agitat sau dezvolta temperatura, eruptie cutanata sau diaree in timpul dentitiei, ia legatura cu medicul pediatru.
Ar trebui sa-mi fac griji pentru aparitia cariilor la dintii de lapte?
S-ar putea sa te intrebi de ce conteaza atat de mult dintii primari, deoarece vor cadea in cele din urma. Dar retine ca dintii copilului tau sunt esentiali pentru mestecat, primul pas intr-o digestie sanatoasa. Dintii primari ii ajuta, de asemenea, pe copii sa vorbeasca clar si sa zambeasca stralucitor.
Dintii primari sunt uneori numiti „aparatul dentar al naturii”, deoarece ajuta la stabilirea distantei adecvate pentru ca dintii adulti sa intre corect – un proces care incepe in jurul varstei de 6 ani.
Dintii de lapte pierduti in carii pot ameninta sanatatea dintilor permanenti ai copilului tau. Mentinerea dintilor primari fara carii usureaza, de asemenea, teama si disconfortul pe care copilul le poate simti daca medicul dentist trebuie sa trateze sau sa indeparteze un dinte cariat.
5 pasi cheie pentru a mentine dintii de lapte fara carii
1. Chiar inainte de a-si face aparitia primii dintisori ai bebelusului, masati usor gingiile cu o carpa umeda sau cu un tampon de tifon.
2. De indata ce apar dintii de lapte, periatii usor de doua ori pe zi cu o perie mica, cu peri moi si putina pasta de dinti cu fluor (de dimensiunea unui bob de orez). Va trebui sa speli dintii copilului la inceput, ajutandu-l treptat sa invete cum sa se spele pe masura ce creste.
3. Odata ce copilul tau are doi dinti care se ating, foloseste ata dentara pentru a curata intre ei. Acest lucru ajuta la indepartarea resturilor de alimente intre dinti si sub gingii.
4. Intre 3 si 6 ani, invata-ti copilul cum sa perieze si sa foloseasca ata dentara. Supravegheaza-l pentru a va asigura ca ajunge la toti dintii, pe toate partile (fata, sus si spate). La fel ca si adultii, copiii ar trebui sa se perieze de doua ori pe zi timp de cel putin doua minute de fiecare data, folosind o cantitate de pasta de dinti cu fluor de marimea unui bob de mazare. Periajul dimineata si seara este de obicei cel mai bun.
5. Urmareste cu atentie dieta copilului tau. Bacteriile care provoaca carii se hranesc cu alimente si bauturi dulci, inclusiv cele pe care le-ai putea crede sanatoase, cum ar fi sucul de fructe, produsele de patiserie si batoanele de cereale facute cu miere.
Cand ar trebui sa-mi duc copilul la dentist?
Programeaza prima vizita la stomatologie a copilului tau oricand, dupa ce dintii primari au spart, dar nu mai tarziu de prima zi de nastere. Gandeste-te la asta ca la un „control de sanatate” pentru dintii copilului tau. Pe langa verificarea cariilor si a altor probleme, medicul dentist iti poate oferi sugestii pentru curatarea dintilor si cum sa gestionezi obiceiuri precum suptul degetului mare, care poate determina deplasarea dintilor din pozitie.
Pierderea unui dinte este un lucru important pentru copilul tau, dar si pentru tine. Daca copilul se simte ingrijorat, asigura-l ca pierderea dintilor de lapte este o parte naturala a cresterii.