Colicile sunt atribuite perioadelor de plans constant, insomnie si agitatie constanta la bebelusi. Colicile incep in a sasea saptamana de viata a unui copil, dureaza aproximativ trei pana la sase luni si pot disparea de la sine. Plansul necontrolat este de obicei declansat in a doua jumatate a zilei si la inceputul serii.
Durerea colica este cauzata de crampe abdominale, motiv pentru care sunt numite colici. Nu este o boala ci un proces prin care sistemul digestiv se adapteaza la o noua dieta.

Ce cauzeaza colicile?

Medicii nu au identificat cauza exacta a colicilor la bebelusi, dar cred ca este legata de nutritie.
Tranzit intestinal lent – muschii care sustin sistemul digestiv si gastrointestinal doar invata sa proceseze alimente si este posibil sa nu functioneze corespunzator.
Sistem digestiv subdezvoltat – nu produce cantitatea necesara de enzime (probiotice) pentru a ajuta procesul digestiv.
Tehnici necorespunzatoare de alaptare – tine copilul in pozitie verticala in timpul hranirii, astfel incat mancarea sa ajunga mai repede in stomac
Alimente cu potentiali alergeni – este nevoie de timp pentru ca sistemul digestiv al bebelusului sa se adapteze la o dieta pe baza de lapte si este posibil ca organismul sa nu poata tolera anumite componente ale laptelui.
Introducerea de alimente solide in dieta copilului dumneavoastra devreme – diversificarea pentru bebelusi nu incepe pana la varsta de 6 luni.

 

Care sunt simptomele colicilor?

Bebelusul incepe sa planga dupa ce a mancat, uneori plansul poate dura pana la doua ore.
Se apleca inainte si isi aduce picioarele cat mai aproape de stomac.
Senzatie de suparare, plans emotionat, frecarea picioarelor sau rasucire.
Expertii subliniaza ca daca un bebelus plange mai mult de trei ore pe zi timp de mai mult de trei saptamani fara un motiv clar, inseamna ca are colici. Este normal ca nou-nascutii sa planga, dar retineti ca atunci cand sunt insotiti de iritabilitate, sughit si gaze, cel mai probabil este vorba de colici.

Modalitati de ingrijire a bebelusilor si de prevenire a colicilor

Leganarea ajuta copilul sa se relaxeze si sa uite de disconfortul cauzat de colici. il poti tine in brate sau il poti pune intr-un carucior si il poti plimba prin casa sau il poti scoate afara.
Masajele blande ajuta la eliminarea gazelor din abdomen si la reducerea durerii. Fa-i un masaj usor pe burta sau pe spate dupa nastere. Mergeti usor cu degetele unei maini in sensul acelor de ceasornic in jurul burtei bebelusului, dar nu indepartati mana de pe burta. In plus, cercetarile arata ca chiropractica poate ajuta la ameliorarea durerii.
Foloseste o compresa cu apa calda sau o perna speciala pentru colici care poate fi incalzita. Aceste perne contin samburi de cirese pentru a retine caldura mai mult timp si pentru a reduce durerea bebelusului. Pune perna la cuptor pana se incinge, apoi inveleste-o intr-un prosop de bumbac si aseaza perna pe burtica bebelusului tau.
Pentru ati relaxa copilul, poti opta pentru o baie calda, dar este bun si un dus cald. Dusul creeaza o stare de spirit confortabila si linistitoare. Tine-l in brate si intoarce dusul pe spate lui,dar te asigura ca temperatura este potrivita pentru el.
Sunetele „albe” pot ajuta la calmarea bebelusului. Sunetul difuz, asemanator cu ceea ce a auzit in pantecele mamei sale, are un efect calmant.
Exercitiul care imita mersul pe bicicleta cu picioarele il va ajuta sa elimine gazele.

Daca bebelusul tau are colici, ar trebui sa fii atent si la alimentatia lui

Iata cateva sfaturi utile:
In timpul alaptarii, este important ca bebelusul sa fie in pozitie verticala, astfel incat alimentele sa poata ajunge mai repede in stomac.
Incurajeaza-l sa eructe dupa fiecare masa – pune-l sa stea in poala sau pe umar si mangaie-l usor pe spate pentru a-l ajuta sa elimine aerul
Hraneste-l des in portii mici, uneori la fiecare doua ore inainte sa inceapa sa planga de foame. Cand un copil plange, acesta inghite aer si provoaca flatulenta, ducand la colici.
Ofera-i bebelusului tau biberonul potrivit pentru ca a suge prea mult aer in timpul hranirii poate face copilul sa se baloneze.
Exista sticle special concepute care reduc formarea bulelor de aer. in acelasi timp, orificiile pentru mamelon nu trebuie sa fie prea mari. Acest lucru duce la un flux de lapte prea rapid.
Nu uitati sa igienizati sticla dupa utilizare, deoarece bacteriile pot cauza alte probleme digestive.

 

Alimentatia mamei care alapteaza

Alimentatia mamei joaca, de asemenea, un rol crucial in tratamentul colicilor. Daca alaptati, ar trebui sa mancati anumite alimente foarte rar si cu moderatie.
Alimente care produc gaze – usturoi, ceapa, fasole, conopida, varza, broccoli, seminte, fructe proaspete (prune si mere), varza de Bruxelles, stafide, nuci. Produse lactate – lapte, iaurt, branza. Alimente picante sau foarte picante. Alcool, ciocolata, cafea, ceai, alcool.